ÇFARË JANË

Sëmundjet paradontale

Sëmundja paradontale është një infeksion bakterial që sulmon ngadalë periodontiumin, dmth indin që mbështet dhëmbin ( gingiën dhe cementin radikular) Shumë shpesh është pa dhimbje dhe kur diagostohet mund të jetë tepër vonë për të rikuperuar dhëmbët e kompromentuar

Diagnostikimi bëhet nga dentistët tanë përmes një vlerësimi parodontal i cili kryhet duke futur një sondë milimetrike midis gingivës dhe dhëmbit Nëse thellësia e këtij studimi është më shumë se 4 5 mm ne tashmë mund të flasim për sëmundje periodontale Përveç vizitës është gjithashtu e nevojshme të kryhen radiografi që mund të bëhen në klinikat tona.

Kontrollet e rregullta të paktën një herë në vit ju lejojnë të keni një diagnostifikim të hershëm të sëmundjes parodontale në mënyrë që të ndërhyni menjëherë përpara se të çojë në humbjen e dhëmbit

Ky lloj sëmundjeje është shpesh asimptomatike por në shumë raste fillimisht mund të shfaqet me gjakderdhje gingivale dhe lëvizshmëri të lehtë të dhëmbëve.

CILAT JANË SUBJEKTET MË TË RREZIKUARA?

me siguri mund të themi se shkaqet më të shpeshta janë:

  • AKUMULIMI I PLLAKËS / TARTARIT : është shkaku kryesor i sëmundjes parodontale.
  • PIRJA E DUHANIT : është një nga faktorët më të rëndësishëm të rrezikut.
  • PREDISPOZITA TRASHIGIMORE : shumë njerëzit janë të predispozuar gjenetikisht për zhvillimin e sëmundjes parodontale.
  • ILACET : marrja e ilaçeve të caktuara, siç janë imunosupresantët ose anti depresivët dhe ilaçet e tjera, mund të ndërhyjnë në shëndetin parodontal
  • DIABETI DHE SËMUNDJET E TJERA DIABETIKE : ato mund të promovojnë ose përkeqësojnë
    zhvillimin e sëmundjes parodontale. Të gjithë këta faktorë rreziku mund të mbahen nën kontroll, nëse kryhet një pastrim i rregullt i gurëzave. Sëmundja parodontale nuk mund të shërohet , por megjithatë, është e mundur që të ngadalësohet procesi degjenerues.
KONSULTOHUNI MENJËHERË ME GIOVANNI BONA DENTAL CLINICS NË RASTET:
null

Gingiva që gjakosen lehtësisht

null

Gingiva të skuqura, me enjtje ose dhimbje të gingivave të qelbëzuara(nga të cilat buron infeksioni)

null

Aromë e keqe e gojës

null

lëvizshmëri ose spostim i dhëmbëve me krijimin e hapësirave nga një dhëmb te tjetri.

METODOLOGJIA E KURËS

Dental Clinics

Fotografia dhe Radiografia e pacientit. udhëzime për higjenën personale të dhëmbëve. Një ose më shumë seanca të higjenës profesionale orale.

Pastrimi i gurëzave ( një procedurë që përfshin heqjen e tartarit subgingival në 4 ose 6 seanca )

Kirurgji, e parashikuar ne rastet e rendesishme qe perfshin nje nderhyrje kirurgjikale te shkeputjes se gingives, heqjen e indit te infektuar paradontal dhe rigjenerimin e kockes dhe paradontit tashme te humbur Qepja perfundimtare e gingivave dhe kontrolleve te mepasshme post nderhyrje